Interviews

Zolderverhalen: Familie en fortuin met Vicky Luk

Door Tom Flanagan

Voortbordurend op onze speciale verkoperserie, waarin we enkele van onze meest inspirerende verkopers profileren, bezochten we Vicky Luk's in Hongkong gevestigde winkel Winfast Watch & Jewellery. We waren op tijd voor het Chinese Nieuwjaar om haar passie voor luxe goederen en haar wensen voor het nieuwe jaar te bespreken.  

Hong Kong - een havenstad die wordt gekenmerkt door zijn wolkenkrabbers, lawaai en het hectische tempo van activiteit. Leven in een microkosmos - dat was het in ieder geval ooit. 


2020 bracht een verandering van tempo teweeg toen Hong Kong, net als veel andere steden, werd afgesloten. Hiermee vochten industrieën die bezoekers van over de hele wereld aantrokken, zoals de luxe markt, plotseling om het hoofd boven water te houden. Vooral kleine bedrijven, zoals Winfast Watch & Jewellery, werden bijzonder zwaar getroffen, maar jarenlange obstakels hadden hen hierop voorbereid. 


"We hebben geleerd dat zelfs als het echt slecht wordt, er nog steeds vraag naar luxegoederen zal zijn", zegt Vicky Luk, marketinghoofd van het familiebedrijf Winfast, een horloge- en sieradenhandelaar. Winfast Watch & Jewellery, dat gevestigd is in Hong Kong, specialiseert zich in tweedehands horloges en sieraden

“We openden de winkel op 8 augustus 2008 en dat is voor Chinezen echt een goede dag, want acht wordt beschouwd als een geluksgetal. We openden onze winkel echter slechts een week voor de financiële crash van Lehman Brothers. En gedurende een periode van zes jaar werden we geconfronteerd met politieke onrust en de instabiliteit die daarmee gepaard ging. Die jaren hebben echt invloed gehad op het bedrijf. In 2019 raakten de demonstraties ons hard omdat een van onze winkels vlak naast het politiebureau stond. De helft van de tijd moesten we sluiten omdat er overal demonstranten waren en mensen niet meer naar Hong Kong kwamen. Toen alles wat rustiger werd, dachten we dat het voorbij was. En toen sloeg Covid toe. De hele handel in luxegoederen is afhankelijk geweest van mensen die hier naar toe reisden en weer naar huis gingen en het globaliseren van de markt. Nu is dat gestopt omdat niemand ergens heen kan gaan''. 

Het is een litanie van gebeurtenissen waarin zelfs de meest optimistische mensen moeilijk lichtpuntjes kunnen zien. Maar nu het nieuwe jaar nadert, het Jaar van de Os - dat beschouwd wordt als een periode van geluk, voorspoed en fortuin in het bedrijfsleven - is er hoop dat het beter gaat worden. 


Familieliefde voor luxe


Winfast Watch & Jewellery is genesteld in het levendige Mong Kok-district van Hongkong - een gebied dat voorheen volgens het Guinness World Records het drukste gebied ter wereld was. Een kleine winkel met rijen glinsterende tweedehands horloges en met edelstenen bezaaide accessoires, het is het product van de liefde van een familie en toewijding aan luxe. De winkel van Winfast bevindt zich in een van de drukste wijken van Hong Kong - Mong Kok

'Mijn vader zit al dertig jaar in deze branche, en na mijn MBA vroeg hij me of ik bij hem wilde komen, en daar heb ik ja op geantwoord. Ik ben zo goed als opgegroeid in de luxe-goederen industrie omdat mijn vader er zo lang in zat. Ik ging bij het bedrijf en mijn hart was ook verpand."Vicky's idee van luxe is in de loop der jaren veranderd. Hoewel de objecten misschien niet essentieel zijn, word je er wel gelukkig van.

Voor Vicky heeft de tijd die zij heeft doorgebracht met prachtige uurwerken en juwelen voor een herwaardering gezorgd van haar idee van luxeproducten, vooral in tumultueuze tijden. "Je zou denken met alles wat er is gebeurd, dat we als bedrijf harder zouden zijn geraakt", zegt Vicky. “Maar ik denk dat er altijd een markt zal zijn voor luxeproducten, na de basisbehoeften dan. We hebben nog iets anders nodig dan alleen essentiële producten. Van luxe producten word ik blij - of beter gezegd, ze maken mensen blij." 


Gedragen maar premium kwaliteit


Wat Winfast betreft, er is keuze genoeg. Top horlogemerken zoals Patek Philippe en Rolex doen allemaal hun intrede, waarbij tweedehands horloges centraal staan. Hetzelfde geldt voor sieraden, waar oudere, tweedehands stukken de vitrines domineren. Luxe is altijd een gesprek geweest dat wordt gedicteerd door exclusiviteit, nieuwheid en puurheid - wat een object luxueus maakt, deels omdat het zeldzaam is, nooit wordt aangeraakt en nooit in iemands bezit is geweest. Maar Vicky legt uit dat nieuwe generaties en voorkeuren het concept van luxe nieuw leven inblazen. Winfast biedt een reeks premium tweedehands horloges, waaronder merken als Rolex.

“Mensen beginnen echt van tweedehands goederen te houden, in ieder geval hier in Azië. De Chinese markt is zeer veranderd. Ik zou zeggen dat als je klanten 20-30 jaar geleden vertelde dat dit horloge of dit sieraad tweedehands was, ze zouden zeggen: "Oh, deze mensen dragen graag spullen van dode mensen". Maar nu verandert de jongere generatie dat. Ze weten dat tweedehands spullen niet onwaardig zijn, maar gewoon objecten waarin iemand zijn interesse in heeft verloren. Investeren in de oude spullen is ook een persoonlijke smaak - het stoort me niet als het ooit van iemand anders is geweest of meer dan 100 jaar oud is, ik ben er dol op. Het is ook echt goede investering”.


Een nieuwe generatie luxe kopers zorgt voor een nieuwe perceptie van wat luxe betekent. Gebruikte spullen zijn populair.

In veel opzichten onderscheidt Winfast zich door zijn focus op tweedehands. Dat en het vertrouwen dat je krijgt als familiebedrijf dat in de loop der jaren zijn relaties heeft opgebouwd. "In het begin, toen onze winkel net was geopend, waren er niet zoveel ‘tweedehands’ winkels in de buurt. Mijn vader heeft in de loop der jaren een fantastisch netwerk opgebouwd en hij is ook een zeer deskundig persoon in de branche. Kopers weten dat we betrouwbaar zijn en met een verscheidenheid aan leveranciers werken. En op de luxemarkt staan vertrouwen en keuze centraal”.


Nieuwe markten bereiken


Het is drie jaar geleden dat Vicky als verkoper bij Catawiki kwam, maar het was pas het afgelopen jaar dat ze het meeste uit de verreikende markt begon te halen. “Vóór Covid reisde ik elke maand naar 3-4 verschillende landen om zaken te doen, voornamelijk de Aziatische markten. Maar toen ik dat niet meer kon, moest ik iets doen. De zaken gingen erg traag, dus Catawiki was een plek voor mij om iets anders te doen, iets anders te proberen. Ik begon meer horloges in de dienen. De expert die ons begeleidde, vroeg me of ik nog meer horloges kon indienen en dat deden we. Het waren er eerst 5, toen 10, daarna 15, en nu bied ik ongeveer 30 stuks per week aan."Winfast heeft in een moeilijk jaar toegang gekregen tot nieuwe markten op Catawiki, 

Vicky zegt dat het voordeel van Catawiki voor Winfast minder te maken heeft met omzet en meer met zichtbaarheid. "Misschien moeilijk te geloven, maar ik ben echt blij, want zelfs nu tijdens de Covid-pandemie beginnen mensen ons te leren kennen en bereiken we eigenlijk nieuwe markten, zoals Europa. Het is een ander soort voldoening als de horloges die ik kies, worden geveild. Het gaat niet alleen om de inkomsten, het gaat erom toegang te krijgen tot nieuwe markten en te ontdekken wat daar populair is. De Europese markt en de Hongkongse markt zijn heel verschillend; wat hier populair is, is misschien niet populair in Europa en de VS. Neem de Cartier Panther-horloges - ze zijn de afgelopen jaren hier in Hong Kong uit de mode geraakt, maar ik ben erin geslaagd om mijn hele voorraad op Catawiki aan Europese klanten te verkopen ” .


Geluk in het nieuwe maanjaar


Vicky's recente groei op Catawiki past in de digitale verschuiving die consumenten en bedrijven pas in 2021 zullen doormaken. Treffend in een jaar dat, althans volgens de Chinese kalender, er een is van fortuin, welvaart en hard werken. "Eigenlijk is het symbolisch voor de hausse op de markt waar mensen op hopen. Daarom is iedereen erg enthousiast over het Jaar van de Os, want daar hoopt iedereen uiteindelijk op''. 


Het Chinese Nieuwjaar is vooral belangrijk voor de luxemarkt, omdat het vaak een tijd is waarin mensen geschenken geven als teken van nieuwheid en hoop. "We dragen altijd nieuwe kleren, schoenen, tassen enz. tijdens Nieuwjaar, en luxeproducten maken een groot deel uit van dit idee van nieuwe dingen dragen voor het nieuwe jaar". In het Jaar van de Os hoopt Vicky dat de omzet blijft groeien en dat het snel weer mogelijk is om luxe accessoires buitenshuis te dragen.

Voor een bedrijf dat handelt in tweedehands objecten, is er iets vaag poëtisch aan vooruit kijken naar het nieuwe jaar. Succes voor Winfast komt met het vieren van het verleden, maar ook met het omarmen van het nieuwe - tweedehands is echt geliefd, en dit zijn objecten, althans voor Vicky, die voorbestemd zijn te eindigen bij mensen die echt van luxe houden. 


“Luxe maakt voor mij deel uit van mijn leven. Ik heb nu kinderen en minder mogelijkheden om mezelf op te dirken. Maar als ik weer met mijn vrienden uitga, doe ik mijn sieraden en mijn horloge om, en even zal ik mezelf in de spiegel bekijken en denken: ik ben gelukkig ”.

____________________

Word lid van onze vertrouwde community van creatievelingen en verzamelaars, en word verkoper op Catawiki.


Ontdek meer sieraden | horloges


Deze artikelen vind je misschien ook interessant: 


Zolderverhalen: Studio Aesse's online kunstrevolutie


Zolderverhalen: welkom in de wereld van Thomas Eyck


Zolderverhalen: Kim Meyer's levenslange liefde voor radio


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu