Trends

Gedachten uit de kunstwereld: wat gebeurt er nu kunst online gaat?

Door Tom | 18 maart 2021 | Bijgewerkt op 2 mei 2022


Nu kunst en kunstbeurzen veelal online te vinden zijn, stelt de kunstwereld zichzelf de vraag - hoe nu verder? Voor sommige kunstenaars en galeries was de transitie van offline naar online eenvoudig; anderen zijn er nog mee bezig. We spraken met drie betrokkenen uit de kunstgemeenschap en met Expert in moderne kunst Kai Brückner over het snel veranderende kunstlandschap en de gevolgen daarvan voor de toekomst.




Artfever


Wie zijn ze?


Galerie Artfever werd eind 2010 opgericht, na 10 jaar ervaring op de kunstmarkt als privéverzamelaar, incidentele verkoper en tussenpersoon voor traditionele galeries.


Waarom de transitie naar online?


Vanuit onze ervaring met het adviseren van professionals op de markt, hebben we er nooit aan getwijfeld om online te gaan. Het heeft ons de mogelijkheid gegeven om werken die ongebruikt lagen opgeslagen in galeries, weer voor het voetlicht te brengen. Wegens tijd- of ruimtegebrek, waren deze prachtige werken opgeslagen. Online verkoop is een ideale manier om ze weer aantrekkelijk te presenteren: zo worden ze weer toegankelijk voor verzamelaars en nieuwsgierigen uit de hele wereld. 




Door online te zijn, kunnen we het werk van kunstenaars die we volgen echt in de schijnwerpers zetten. Een paar jaar geleden zijn we bijvoorbeeld schilderijen gaan exposeren van Elisée Maclet, een schilder van Montmartre, een vriend van Gen Paul en Maurice Utrillo. Hij was een beetje vergeten door de markt, maar sinds kort groeit de interesse voor deze schilder sterk onder liefhebbers, en we denken dat wij hebben bijgedragen aan deze herontdekking.


Wat is het grootste voordeel van online verkopen?


Direct bereik! Door kunst online te zetten, zijn de werken direct beschikbaar. Niet alleen voor kenners, maar voor iedereen op het internet. Dit zijn potentiële kopers die via een zoekopdracht of een ander werk, kunst ontdekken die ze anders nooit gevonden hadden.


Online werken betekent ook dat je direct informatie kunt geven. Heeft iemand een vraag? Je kunt de klant snel antwoord geven. Als de verkoop is afgerond, hoef je niet te wachten tot de expositie is afgelopen, voordat je het werk kunt weghalen: de koper ontvangt het binnen een paar dagen thuis.


Hoe ziet de toekomst van de kunstmarkt eruit?


Galeries zullen hedendaagse kunstenaars blijven promoten, maar ze zullen hun exclusiviteit moeten opgeven: kunstenaars kunnen hun werk direct delen, via influencers of grote platforms. Via dit directe contact met kopers, kunnen ze snel trends opmerken en het biedt kunstenaars ruimte voor uitwisseling en het lanceren van nieuwe projecten.

Shepard Fairey verkoopt zijn limited editions binnen een paar seconden, Orlinski organiseert een loting om de gelukkigen te selecteren die zijn sculpturen kunnen kopen. Het gebeurt ook dat kunstenaars hun eerste edities financieren via crowdfunding. 




Galeries en veilinghuizen hebben nog steeds hun oog voor kunst en expertise te bieden. Online marktplaatsen, allemaal met hun eigen specifieke kenmerken, brengen expertise, (computer)techniek, marketingkracht (advertenties, referenties) en een bepaalde bescherming (een vertrouwde derde partij, klantenservice) samen. Galeries zoals die van ons zullen grotere groepen klanten bereiken, die waarschijnlijk kopen tegen prijsniveaus die een paar jaar geleden niet mogelijk waren.


Pure Evil Gallery


Wie zijn ze?


Pure Evil is een galerie in Londen, gespecialiseerd in mixed media, streetart, hand finished en plexiglas-kunst. De galerie is opgericht door mij, Charles, en ik ben street artist, gelegenheidsgaleriehouder en muzikant.


Waarom de transitie naar online?


Na het behalen van mijn vwo-examen, was ik al handig met computers. Het lag dus voor de hand om me te gaan richten op een internationaal publiek via internet. Vooral nu, tijdens de pandemie, gebruiken mensen vaker Zoom of zitten ze online. Sinds kort geef ik lezingen over de 'thumbnail-cultuur', wat wil zeggen dat we via miniatuurafbeeldingen op onze mobiel nieuwe kunst ontdekken. Door de digitale cultuur raken we eraan gewend afbeeldingen te zien in thumbnailformaat van 76 x 76 en zien we onze favoriete kunst in eerste instantie minder vaak op ware grootte in bijvoorbeeld het Tate of het Louvre.




Wat is het grootste voordeel van online verkopen?


Zelfs bij de galerie hebben we gemerkt dat online verkoop sinds kort explodeert. Iedereen koopt kunst voor zijn of haar 'zoomkamer', nu we toch thuis zitten. Mensen willen graag het euforische gevoel ervaren dat je kunt hebben als je een pakketje krijgt, het open maakt en een plaats gaat zoeken voor het kunstwerk.


Hoe ziet de toekomst van de kunstmarkt eruit?


Misschien verdwijnt fysieke kunst wel helemaal; het wordt dan rechtstreeks in onze hersenen aangesloten, een neurale boodschap die volledig aan onze ogen voorbijgaat. Grapje, natuurlijk. Kunst moet tastbaar zijn. Mensen waarderen kunst die met de hand gemaakt is door een kunstenaar. Je moet het kunnen vasthouden en voelen en de textuur zien. Maar het neurale plaatje is niet helemaal onzin. Heb je liever een echte Van Gogh, of een jpeg ervan?


Art Dumay


Wie zijn ze?


Art Dumay is een kunsthandel die al sinds ongeveer 2000 gevestigd is in Nuenen. We functioneren als intermediairs voor online verkoop. Sinds 2015 verkopen we wereldwijd via Catawiki. Dat doen we niet alleen voor particulieren, maar ook voor verzamelaars, bedrijven en organisaties.



Alfred de Breanski (1852-1928) - Early Morning


Waarom de transitie naar online?


Na jarenlang offline verkocht te hebben, merkten we - vooral in 2014 en 2015 - dat de kunstwereld aan het veranderen was. Wereldwijd was de trend dat er meer via internet verkocht werd. De kunstwereld is al jaren aan het digitaliseren, maar covid-19 dwong nog meer kunstkopers online. Digitale verkoop groeit snel, en wij willen daaraan meedoen. Daarom zijn we van offline kunsthandelaar, online kunstverkoper geworden. We geloven echt in deze nieuwe, digitale kunstwereld.


Wat is het grootste voordeel van online verkopen?


Het grootste voordeel van online kunst verkopen is dat je de juiste persoon voor het juiste kunstwerk kunt vinden. Catawiki heeft elke maand meer dan 16 miljoen bezoekers en een platform dat voor iedereen in de wereld toegankelijk is, 24/7. In combinatie met onze topservice, snelle afhandeling en verzending wereldwijd en gerichte marketing, bereiken we nieuwe klanten.




Hoe ziet de toekomst van de kunstmarkt eruit?


Iets wat vroeger min of meer taboe was, is nu bespreekbaar geworden: bedrijven 'ontverzamelen' kunst. Ze willen hun kunstcollecties aanpassen. Als er werken verkocht worden, kunnen nieuwe aankopen gedaan worden of bestaande verzamelingen opgefrist worden.


Niet alleen is de digitalisering gegroeid, ook de behoefte van kunstverzamelaars, bedrijven, overheden en organisaties om te ontverzamelen is gegroeid, terwijl tegelijkertijd de verzamelwoede bij andere kunstliefhebbers groeit. Er is dus een vicieuze cirkel van ontverzamelen en verzamelen. Een internationaal online platform zoals Catawiki voorziet perfect in deze behoeften. 


____________________

Bekijk onze kunstselectie of registreer je als verkoper als je iets wilt verkopen.


Ontdek meer kunst | moderne en hedendaagse kunst


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Terwijl beurzen online gaan, staat de verzamelwereld voor een nieuwe realiteit


Hoe covid-19 traditionele veilinghuizen verandert


Hoe online veilingen streetart veranderen


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu