Overig

5 manieren hoe Andy Warhol de kunstwereld veranderde

Naast Picasso is Andy Warhol waarschijnlijk de meest herkenbare en belangrijkste kunstenaar van de twintigste eeuw. Gedurende zijn glasrijke carrière herontdekte hij het concept van artistieke uiting, waardoor hij een van de meest invloedrijke kunstenaars werd voor de daaropvolgende generaties. Andy Warhol is een grote bron van inspiratie geweest niet alleen voor schilders, maar ook voor modeontwerpers, fotografen, muzikanten en filmproducenten. Hoe het wereldbeeld van één man een heel nieuwe wereld creëerde? Je leest het in dit artikel.

1. De Pop Art beweging

Andy Warhol is zonder twijfel de belangrijkste figuur in de Pop Art en verantwoordelijk voor haar opkomst. Hij nam de obsessies voor commercie, Hollywood en consumptiegoederen die typerend waren voor de jaren 50, en met een satirische hint naar de oppervlakkigheid ervan, veranderde hij alledaagse objecten en figuren uit de Amerikaanse popcultuur in de meest herkenbare Pop Art werken die we tegenwoordig kennen.

Warhol’s persoonlijke opvattingen over bekendheid, celebrity cultuur en de opkomst van de media stelde hem in staat een artistieke aanpak aan te nemen met betrekking tot mensen en objecten die de naoorlogse socio-culturele realiteit van die periode uitdrukten, en vervolgens objectificeerde hij deze in extreme mate op zijn doeken. Warhol’s provocatieve, eenvoudige en kleurrijke interpretaties van alledaagse objecten en Hollywood sterren veranderde de kunstwereld voor goed. Voorbeelden zijn de Brillo-doos, Campbell’s soup, en de Marilyn diptych uit 1962.

2. Hij veranderde het concept van het woord ‘kunstenaar’

Andy Warhol communiceerde zijn kunst op allerlei manieren. Hij was een van de eersten die een revolutionair concept introduceerde in de kunstwereld - ‘The Factory’. ‘The Factory’ is de naam die iedereen gebruikte en nog steeds gebruikt om te verwijzen naar Andy Warhol’s studio. Wat zo revolutionair was aan The Factory was dat het creatieve geesten samenbracht en hen in staat stelde om samen kunst te produceren. Kunst die tot op de dag van vandaag een impact heeft op de wereld. Men werkte samen door Andy Warhol’s instructies op te volgen. Hij veranderde de definitie van een kunstenaar door deze techniek te gebruiken, waarbij het uiteindelijke kunstwerk niet per se fysiek, maar conceptueel aan de kunstenaar werd verbonden. Met andere woorden, hij zag de kunstenaar als de ontwerper.

Door de jaren heen is de locatie veranderd, maar de eerste en ‘originele’ factory stond op de vijfde verdieping van 231 East 47th Street in Manhattan, New York. The Factory groeide snel uit tot een hotspot voor veel beroemdheden en mensen die gek waren op kunst, entertainment en creativiteit. Kunstenaars als Bob Dylan en Mick Jagger hebben tijd doorgebracht in deze indrukwekkende ruimte.

3. Zijn artistieke technieken

Andy Warhol maakte zeefdrukken populair als artistiek proces. Deze methode hield in dat dezelfde afbeelding meerdere keren werd geproduceerd, waarbij versies in verschillende kleuren snel en gemakkelijk konden worden gemaakt. Andere revolutionaire technieken die hij gebruikte waren onder andere het gebruik van overheadprojectors en Polaroid camera’s.

4. Hij veranderde de perceptie van ‘Roem’

Waarschijnlijk is iedereen wel bekend met het concept ‘15 minutes of fame’. Wat velen niet weten is dat deze uitdrukking van niemand minder dan Andy Warhol zelf komt. Hij zei dat ‘In de toekomst, iedereen wereldberoemd zal zijn voor 15 minuten’. Warhol heeft in zekere zin de media en celebritycultuur van deze eeuw voorspeld, waar ‘sterren’ bijna elke dag opkomen en weer worden vergeten en waar mensen beroemd kunnen worden om wie ze zijn of wie ze pretenderen te zijn, zonder over een uniek talent te beschikken. Op een moment waar media meer en meer aanwezig en relevant werd, begreep Warhol dat men snel zou beginnen afbeeldingen van zichzelf te projecteren, welke soms de persoon zelf als het ware konden overnemen.

Edie Sedgwick, een project van Andy Warhol, was een van de eerste voorbeelden van een ‘It’ girl. De film ‘Factory Girl’, waar Sedgwick wordt gespeeld door Sienna Miller, volgt haar bliksemsnelle opkomst als ster en haar tragische ondergang.

5. Art als een openbaar, chronologisch dagboek

Warhol’s werken kunnen worden gezien als een vertegenwoordiging van de meest belangrijke evenementen uit een bepaalde periode. Zijn kroniek van kunstwerken omvat werken geïnspireerd door bijvoorbeeld de dood van Marilyn Monroe, de laatst uitgevoerde doodstraffen met de elektrische stoel, voorvallen na Hiroshima en communistisch China. Andy Warhol legde de evenementen die men op dat moment het belangrijkst vond, vast vanuit zijn eigen perspectief, wat een belangrijke invloed heeft gehad op veel toekomstige kunstenaars.

Elke week vindt u speciale objecten gerelateerd aan Andy Warhol in onze moderne kunstveilingen.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!