Top 10

10 feiten over de Hermès Birkin Bag die je nog niet wist

De Birkin is waarschijnlijk de meest iconische handtas ter wereld en wordt binnen de modewereld gezien als een icoon van tijdloze elegantie en stijl. Het maakt niet uit of je er al een hebt of dat je er misschien een wilt kopen, hier zijn een aantal interessante feiten over The Birkin die je zeer waarschijnlijk nog niet wist! Wist je bijvoorbeeld dat een investering in een Birkin tot één van de meest populaire investeringen behoort​? 

Door onze Fashion veilingmeester Sigrid Markus.

1. Het verhaal achter de naam Birkin

In 1981 zat actrice en zangeres Jane Birkin toevallig naast Hermès CEO Jean-Louis Dumas in het vliegtuig. Minder dan twee dagen voor de vlucht had Birkin’s man Jacques Doillon haar tas expres overreden met de auto. Maar hij kon niet vermoeden dat dit er voor zou zorgen dat alles uit haar tas zou vallen en dat Jean-Louis Dumas haar zou vertellen dat ze een tas moest kopen met vakjes. Birkin vertelde Dumas vervolgens dat als Hermès zo’n tas zou aanbieden, ze hem zou kopen. De rest is geschiedenis.

2. De eerste schets

Jean-Louis Dumas voelde zich tijdens diezelfde vlucht al geïnspireerd om een schets te maken van het eerste ontwerp van de Birkin bag, maar bij gebrek aan benodigdheden, maakte hij de schets op een kotszakje die aangeboden werd in het vliegtuig.

3. Jane Birkin heeft slechts 1 Birkin tegelijk

In tegenstelling tot vele andere sterren en Birkin liefhebbers, gebruikt Jane Birkin slechts één Birkin tegelijk. Ze gebruikt deze totdat hij helemaal afgedragen is en verkoopt hem vervolgens op een liefdadigheidsveiling.

4. Er zijn Birkin bags in meer dan 20 tinten blauw

Naast alle elegante nude kleuren waar we meteen aan denken bij Birkin bags, zijn deze tassen ook ontworpen in meerdere gedurfde en felle kleuren. Er zijn wereldwijd bijvoorbeeld Birkins in meer dan 20 verschillende tinten.

5. Het kost zo’n 48 uur om één Birkin te maken

Elke Birkin bag wordt gemaakt door een enkele Hermès ambachtsman en het kost hem meer dan 48 uur om deze iconische tas te maken.

6. Elke Hermès ambachtsman heeft een persoonlijke gereedschapsset

Elke Hermès ambachtsman heeft een persoonlijke gereedschapsset die ze elke dag gebruiken. Ze mogen deze ook meenemen als ze met pensioen gaan.

7. Het recordbedrag voor de duurste Birkin ooit verkocht in een veiling is $221.844

Deze Birkin was een fuchsia porosus crocodile in de kleur hot pink, met 18 karaat gouden en diamanten elementen, en werd in 2015 op een veiling verkocht voor $221.844!

8. Jane Birkin ontvangt elk jaar royalties van Hermès en doneert deze aan het goede doel

Jane Birkin ontvangt een jaarlijkse beloning van Hermès voor het gebruik van haar naam. Dit bedrag is naar verluidt zo’n £30.000. Dit bedrag wordt door Birkin gedoneerd aan een door haar gekozen goed doel.

9. Victoria Beckham heeft naar verluidt meer dan 100 Birkin items

In tegenstelling tot Jane Birkin, die slechts één Birkin tegelijk bezit, heeft Victoria Beckham er naar verluidt meer dan 100. We kunnen dit gerust een verslaving noemen…

10. De wachtlijst is een soort mythe

Het is zeker niet makkelijk om aan een Birkin te komen, maar het is toch niet zo onmogelijk als je misschien denkt. Het gerucht gaat dat er in elke Hermès boetiek een enorme wachtlijst staat voor Birkin bags, maar in werkelijkheid kun je, als je veel geluk hebt, een boetiekje binnen lopen, (lief) vragen en de winkel uitlopen met je eigen Birkin bag. Succes!

Je eigen iconische Hermés tas bemachtigen? Dan is onze speciale Hermés tassenveiling net iets voor jou. In de veiling vind je 63 iconische Hermès tassen - van zeldzame Birkins en Kelly's tot Pochettes en clutches, you name it - we veilen het allemaal. Hier zijn een aantal voorbeelden die in het oog springen!

1. Birkin 35 - Krokodillenleer

2. Birkin 25 - Niloticus leer Himalaya kleur

 

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!