Overig

10 redenen om een analoge camera te gebruiken

De digitale of DSLR camera’s namen de wereld over in het eerste decennium van de 21ste eeuw en men wilde niet meer terug. Wat is er gebeurd met het kopen van fotorolletjes en de spanning die je ervoer terwijl je wachtte totdat je fotorolletjes waren ontwikkeld? Voor veel mensen is analoge fotografie nog steeds het echte werk. Laten we een paar decennia terug in de tijd gaan om erachter te komen waarom analoge camera’s ook alweer zo geweldig waren en waarom de DSLR’s ze nooit kunnen vervangen!

Door Ed van Mil - veilingmeester Fotografica

Hierbij 10 redenen om een analoge camera te gebruiken:

1. Analoge camera’s laten je letterlijk ‘het moment vastleggen’, omdat het moment wordt geabsorbeerd door het lichtgevoelige materiaal van het rolletje middels een chemische reactie. Hoe cool is dat?

2. Analoge camera’s produceren een originele fysieke kopie van de foto waar je meerdere kopieën van kunt maken. Dit zou nooit met een DSRL kunnen, omdat het resultaat regelrecht op het scherm wordt getoond, een pixelmozaïek.

3. Met analoge fotografie krijg je een beter dynamisch bereik en hogere lichtgevoeligheid, waardoor je in een aantal omstandigheden kan fotograferen waar DSLR camera’s ongeschikt voor zijn. Je kunt veel meer diepte, detail en kleurtonen vastleggen, waardoor de geproduceerde foto veel meer lijkt op wat het menselijk oog ziet. 

4. Het maken van analoge foto’s is simpelweg magisch, vooral als je het helemaal zelf doet. Van het kopen van de fotorolletjes, tot het plaatsen van het rolletje in de camera. En van het beslissen wat je in beeld wilt brengen, tot de donkere kamer waar je de resultaten ziet verschijnen op het papier terwijl je de chemicaliën kunt ruiken. Je moet het hebben meegemaakt om het te begrijpen.

5. Bij analoge fotografie is enige vaardigheid en kennis in de fotografie vereist, omdat je niet, zoals bij digitale camera’s, oneindig veel foto’s kunt maken en maar hopen dat minimaal één van de duizend foto’s gelukt is. 

6. In zekere zin zorgt het gebruik van een analoge camera ervoor dat je je tijd moet nemen en moet nadenken over wat je wil fotograferen. Je leert geduld te hebben, de foto te plannen, na te denken over de compositie en het juiste plaatje te schieten!  

7. De digitale cameralens wordt beperkt door een bepaald aantal pixels. Wanneer je een analoge camera gebruikt kun je foto’s schieten met een ongelooflijk hoge resolutie, dit kun je allemaal zelf bepalen. Het enige waar het fotorolletje door wordt beperkt is de scanner. 

8. Wanneer je een analoge camera gebruikt, vooral als je een oudere camera gebruikt, moet je echt weten hoe een camera werkt. In zekere zin kunnen analoge camera’s je veel meer leren over fotografie, omdat je moet weten welke fotorolletjes je moet kopen en moet spelen met de sluitertijd en diafragma om goede resultaten te behalen. Natuurlijk kan dit ook met een DSLR, maar met een analoge camera heb je geen andere keuze. 

9. Er gaat niets boven foto’s maken met zwart-wit filmrolletjes. Natuurlijk kun je digitale foto’s ook zwart-wit maken, maar deze zullen nooit de diepte, kwaliteit en het gevoel hebben die je krijgt met analoge film. 

10. Door foto’s te maken met een analoge camera kun je daadwerkelijk de effecten verkrijgen waarvoor je normaal gesproken Photoshop of andere software moet gebruiken om je foto’s mee te bewerken. Waarom niet meteen het echte werk gebruiken?

Hier bij Catawiki veilen we wekelijks analoge camera’s. Daarnaast kun je elke week terecht op onze reguliere fotograficaveiling en Leica veiling.

Heeft u interesse in het verkopen van uw camera? Registreer u hier als verkoper bij Catawiki!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!