Overig

Vijf koninklijke tips om antiek van rommel te onderscheiden

Vrijdag, 27 april is het weer zover: Koningsdag! Willem mag er weer een jaartje bij tellen en heel Nederland kleurt oranje. Struint u ook de vrijmarkt af op zoek naar leuke en bijzondere koopjes? De kans dat u een verloren Rembrandt opduikelt, is helaas niet zo groot. Maar u kúnt geluk hebben! Onze veilingmeesters stelden vijf Koninklijke tips samen om antiek van rommel te onderscheiden.
Tip 1 - Check of er een merkteken op zit


Bekijk altijd als eerste of het object is voorzien van een merkteken. Voor objecten van zilver, kristal, keramiek of glas is dit voornamelijk interessant, omdat niet direct te ontdekken valt of het om iets bijzonders gaat. Zilver en goud kun je herkennen aan de keurtekens en cijfers. Let bij stripboeken vooral op het jaartal waarin het boek gedrukt is. Eerste drukken zijn meestal veel geld waard!

Tip 2 - Kwaliteit

Herken kwaliteit. Een replica is vaak te herkennen aan een slechte afwerking, vreemd materiaalgebruik en afwijkende kleuren.

Tip 3 - Materiaal

Let op het materiaal waar het object van gemaakt is. Porselein, luxe houtsoorten en kristal zijn meer waard dan gewone materialen. Kristal herkent u bijvoorbeeld aan de schittering en stevigheid van het glas. Leuk feitje: echt zilver kunt u ook herkennen aan het feit dat het niet magnetisch is.

Tip 4 - Status

De status waarin het object verkeert is ook van belang. Bekijk goed of het object intact is en of het geen gebruikssporen bevat. Een slechte staat kan de waarde van het object enorm naar beneden halen.

Tip 5 - Trends

Ook niet geheel onbelangrijk is de vraag op de markt. Zo zijn op dit moment art deco en art nouveau objecten erg in trek. Ook is vintage designer kleding op dit moment een hit. Objecten die populair zijn en waar veel vraag naar is, zijn een goede investering.

Extra tip!
Heeft u een bijzonder object gekocht en bent u benieuwd naar de echte waarde? Breng het dan in op één van onze wekelijkse veilingen. Onze veilingmeesters zullen het object naar waarde inschatten en opnemen in de veiling.

Klik hier voor meer informatie over het verkopen via Catawiki. Of stel direct een vraag aan één van onze veilingmeesters.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!