Overig

De zes bekendste boten van het witte doek

Boten en schepen hebben filmproducenten altijd al gefascineerd. Ze bieden een kant-en-klaar theater en staan garant voor spanning en sensatie. Hierbij een een kort overzicht van een aantal van de bekendste schepen en boten, zowel fictieve als echte vaartuigen, die ooit het witte doek hebben gehaald.

 

Door Jasper de Jong, botenveilingmeester bij Catawiki 

1. Orca uit Jaws (1975)

Het laatste wat we van deze beroemde vissersboot uit New England zien in Spielberg’s Academy Award-winnende kaskraker is haar mast die onder het wateroppervlak verdwijnt, terwijl politiechef Brody (Roy Scheider) wegzwemt. Dit is het einde van het dappere vaartuig nadat het werd verpletterd door de naamgevende 25-voet grote witte haai, en haar eigenaar Quint (Robert Shaw) levend wordt opgegeten. Er waren eigenlijk twee Orca’s. De eerste, Orca 1, werd van een plaatselijke kreeftvisser gekocht, en Orca 2, een glasvezel replica, werd gebruikt voor de haaienscènes. Later werd deze door de studio in stukken gebroken en verkocht aan filmfans. 

2. Titanic (1997)

De Titanic mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. De film gaat over de twee geliefden Rose DeWitt Bukater en Jack Dawson, die elkaar ontmoeten tijdens de fatale overtocht van de RMS Titanic in 1912. De film was zowel bij critici als aan de kassa's een succes en won elf Oscars, waaronder die voor beste film. 

3. PT 109 uit PT 109 (1963)

Een geweldig verhaal en ook nog eens waargebeurd. Toekomstig president van Amerika, John F. Kennedy, voert een Amerikaanse patrouille-torpedoboot aan die wordt gezonken door een Japanse kruiser. Door zijn atletische zwemvaardigheid en sterke leiderschap, voorkomt JFK dat hij gevangen wordt genomen en leidt zijn bemanning naar de veiligheid en uiteindelijke redding. Deze US NAVY PT boten waren zeer bijzonder. Een vaartuig met fragiele multiplex romp die, gewapend met torpedo’s en machinegeweren, wel 50 ton woog. Met 4.500 pk droegen ze hun dappere bemanning naar het conflict met een snelheid van 50 knopen (42mpu) en met drie 42-liter Packard motoren die 500 gallon aan luchtvaartbrandstof verbranden per uur. De bemanning zou snel benaderen, de torpedo’s loslaten, en omkeren wanneer de vijand het vuur zou openen en alles zou geven wat ze hadden. Het wrak van de PT 109 werd in 2002 ontdekt en ligt onaangeroerd als officieel oorlogsgraf. De originele vlag wordt bewaard in de John F. Kennedy Presidential Library en Museum

4. Willie in Steam Boat Willie (1928)

Zeven minuten en 42 seconden van zwart-witte filmgeschiedenis, dat is Walt Disney’s allereerste tekenfilm. De naamgevende Willie is een raderstoomboot, maar ook al vindt alles plaats op Willie’s dek, speelt zij tweede viool in wat wordt gezien als het debuut van Mickey en Minnie Mouse, ook al hadden zij reeds een verschijning gemaakt in een stomme film, Plane Crazy, die het daaropvolgende jaar zou uitkomen. Deze film werd voor het eerst vertoond in het Broadway Theatre in New York, en is eigenlijk een behoorlijk slechte film, zelfs met Mickey aan het roer; Willie doet niet veel. 

5. USS Missouri uit Under Siege (1992)

Steven Seagal beleefde zijn hoogtijdagen toen hij een oud-Navy Seal speelde die als kok werkte in Missouri. De film leverde $156 miljoen en twee Academy Award nominaties op, maar Seagal kon de ‘Big Mo’ niet overtreffen. Het 45.000 ton, 887-voet-lange oorlogsschip was het derde schip van de Amerikaanse marine dat vernoemd werd naar deze staat en het allerlaatste slagschip dat door de Verenigde Staten werd gebouwd. Ze werd besteld in 1940, en opgeleverd in 1944, werd actief gebruikt in de Stille Oceaan in de Tweede Wereldoorlog, in de Koreaanse Oorlog en, na een periode in de mottenballenvloot van de VS, vuurde ze haar negen 16-inch geweren salvo’s af tegen Saddam Hussein’s troepen in de Golfoorlog. Ze degradeerde naar de reservevloot in 1992 en werd verwijderd uit het Naval Vessel Register in 1995. Ze wordt tegenwoordig bewaard in Pearl Harbour als drijvend museum.

6. HMS Surprise uit Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

Een voormalig zeiltrainingsschip, de 500-ton, 180-voet HMS Rose, uitgebracht in 1970 en gebouwd door de Smith and Rhuland werf in Nova Scotia, gebaseerd op een 20-geweer fregat uit 1757. Ze heeft eigenlijk geen recht op het voorvoegsel HMS (Her Majesty’s Ship) omdat ze geen koninklijk bevel heeft gehad. In 2001 werd ze verkocht aan 20th Century Fox voor de productie van de film waarin ze de HMS Surprise speelde, en onder deze naam werd ze vervolgens heringeschreven. Met Kapitein Jack Aubrey (Russel Crowe) als haar aanvoerder, achtervolgt ze het Franse kaperschip Acheron naar de Zuid-Atlantische Oceaan en rond Kaap Hoorn. De filmcrew heeft slechts 10 dagen in de boot op zee doorgebracht, de rest van de scènes werden gefilmd op een replica van hetzelfde formaat in een watertank. HMS Surprise is nu afgemeerd in San Diego bij het Maritime Museum en vaart meerdere keren per jaar uit.

---- Vind uw eigen speciale boot in onze wekelijkse botenveilingen. Bezoek de veiling om het aanbod van deze week te bekijken. ----

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!