Een door Koningin Wilhelmina gemaakte tekening opgedoken

By: Daphne Hoving

Deze week vindt u in onze veiling een Koninklijke vondst. Het gaat om een houtskool tekening gemaakt door voormalig Koningin Wilhelmina (1880-1962) die ze in 1933 maakte. Bijzonder, want het komt maar heel zelden voor dat een door Wilhelmina gemaakt werk op de markt verschijnt. Ondanks dat ze meer dan 1.000 tekeningen en schilderijen maakte zijn al deze werken op haar eigen verzoek in de familie gebleven en komen ze nooit in het openbaar. Lees snel verder!

 

Door Michiel Vliegenthart

Houtskool tekening uit 1933
Het gaat om een originele ingelijste studie-tekening van Koningin Wilhelmina betreffende bomen in landschap gemaakt in 1933. De tekening is op de passe partout gesigneerd en ondertekend met 'eigen werk' en 'Een heel gelukkig nieuw jaar, van Wilhelmina 1933'. 
De tekening is afkomstig uit het nalatenschap van de familie van Frederika Louise Henriette van de Poll, die meer dan 125 jaar geleden hofdame was van Koningin Emma en tot 1896 ook meehielp met de opvoeding van Wilhelmina.

Nooit in omloop geweest
‘Het is heel zelden dat er een werk van Koningin Wilhelmina op de markt komt, mede daardoor verwachten we grote belangstelling voor het werk. Niet alleen vanuit Nederland, maar ook buiten onze landsgrenzen. In Duitsland geniet het Nederlandse Koningshuis ook grote bekendheid en populariteit. Naar verwachting zal het werk van de koningin 2.500 euro opbrengen. 

De veiling met het werk van Koningin Wilhelmina inmiddels gestart en duurt tot en met donderdag 29 december.
 

×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.