Alle veilingen

Openingstijden klantenservice

Of bel het internationale nummer +31 85 8881 501. Voor het internationale telefoonnummer gelden de tarieven van uw telecom provider.

U vindt een antwoord op veelgestelde vragen op Help

Tips veilingmeesters

Geniet langer van jouw vinyl albums; 7 tips om jouw vinyl het beste te onderhouden

 

LP’s zijn weer helemaal terug van weggeweest. Veel mensen hebben in 2016 vinyl albums in huis gehaald en hebben de digitale muziek achter zich gelaten. Misschien ben jij wel één van die mensen. Lees dan snel verder en ontdek hoe je nog langer kan genieten van jouw vinyl albums.


Door Jeroen Hamelink - Veilingmeester Vinyl

1. Als men een LP uit de binnenhoes haalt, zorg dan dat je het vinyl zelf (de groeven) niet raakt. Dit kan vingerafdrukken achterlaten die het geluid kunnen beïnvloeden. Pak een LP altijd alleen bij de rand en het label in het midden vast. 

2. Vervang papieren binnenhoezen voor hoezen met een antistatische binnenlaag, dit houdt je LP’s stofvrij.

3. Plaats een plastic beschermhoes om de buitenhoes, om deze te beschermen. Plaats de LP in de binnenhoes achter de buitenhoes, om “ringwear” tegen te gaan. (zie afbeelding)

4. Bewaar LP’s altijd recht op, stapel ze niet op elkaar, het gewicht van een stapel LP’s gaat inwerken op de onderste exemplaren waarvoor ze krom kunnen trekken. Zorg dat ze recht staan en niet teveel naar één kant hellen.

5. Verwijder stof en ander vuil door je LP’s zorgvuldig schoon te maken. Dit kan al met een beetje afwasmiddel en louw water, maar houdt rekening dat water kalk bevat, dat sporen kan achterlaten in de groeven van je LP. Er bestaan ook verschillende (vloeibare) vinyl cleaners die je kan aanbrengen op het vinyl en met een (microvezeldoekje kan uitwrijven. Voor verzamelaars met grote collecties bestaan er ook professionele schoonmaakmachines, deze reinigen je LP’s zeer grondig, houdt er wel rekening mee dat deze machines enige druk uit oefenen op je vinyl. Een 180 grams LP is hier beter tegen bestand, dan een flinterdunne 12” maxi single uit de jaren 80.

6. Veeg met een statisch borsteltje (speciaal beschikbaar voor vinyl) altijd al het overige stof van de LP, dit werk het makkelijkste als je de LP op de draaitafel legt, de tafel laat draaien en de borstel zachtjes over het vinyl veegt alvorens je de naald op de plaat zet.

7. Na het draaien van je LP’s kun je de naald reinigen met speciale naald reinigervloeistof en bijpassend borsteltje. Doe dit altijd na het draaien van je LP’s, anders komt de vloeistof in de groeven van je LP’s. Vinyl draaien is een actief proces en onderhuids gevoelig, maar je haalt er veel meer muziek mee uit je collectie.

Nieuwe vinyl albums kopen? Op Catawiki worden er elke week verschillende platen veilingen georganiseerd. Daar vind je de beste albums van de grootste artiesten.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde veilingmeesters worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel