Overig

De bloederige geschiedenis van Romeinse munten

Tegenwoordig gaan de meeste betalingen digitaal, maar dat was vroeger natuurlijk wel anders. Duizenden jaren terug, ten tijde van het het Romeinse Rijk, waren munten zo veel meer dan enkel een betaalmiddel. Ze waren een van de voornaamste vormen van massapropaganda en daarom maakten de vele keizers die de troon bestegen het hun prioriteit om munten te slaan, helemaal omdat ze niet precies wisten hoe lang ze aan de macht zouden blijven. 

Door Willem Knapen - Veilingmeester Munten

De verhalen van verraad, moord, lust en bloed die onafscheidelijk verbonden zijn met deze munten zullen je ongetwijfeld shockeren. Probeer die emoties maar eens op te wekken met onze 2 eurocent, die bij de meeste winkels niet meer wordt erkend als betaalmiddel!

1. Nero 

Nero (54-68 n.Chr.) - Zilveren Hemidrachme

De geschiedenis heeft keizer Nero in een vrij kwaad daglicht gesteld. Startte hij de Grote Brand van Rome? Misschien, maar het is onwaarschijnlijk. Begon hij dan met de bouw van een gouden paleis tussen de afgebrande huizen terwijl hij de christenen beschuldigde van de brand? Ja, en dat was geen slimme zet Nero. Zodoende gebruikten de eerste christenen Hebreeuwse numerologie om een codenaam te verzinnen voor de onpopulaire keizer. Deze code namen zij vervolgens op in de Bijbelse geschriften. Klinkt ‘666: het getal van het beest’ je bekend in de oren?

2. Hadrianus

Hadrianus (117-138 n.Chr.) - Biljoenen Tetradrachme uit Alexandrië

Ook al was hij een van de beste keizers die Rome ooit heeft gehad, ook Hadrianus raakte regelmatig in opspraak. Tijdens een van zijn zakenreizen naar het huidige Istanbul ontmoette Hadrianus een knappe jongeman, Antinoüs genaamd, een hartstochtelijke liefdesaffaire volgde snel. Ondertussen bleef zijn vrouw Sabina trouw op hem wachten in Rome. Hadrianus nam Antinoüs overal mee naartoe totdat ze in Egypte aankwamen. Daar werd Antinoüs op mysterieuze wijze dood in de rivier de Nijl gevonden. De troosteloze keizer vergoddelijkte zijn liefde vervolgens en Antinoüs werd een god die meer trouwe volgelingen kreeg dan ooit werd verwacht. Hij vormde zelfs een bedreiging voor de eerste oosterse christenen, en concurreerde openlijk met de groeiende cultus van Christus.

3. Geta en Caracalla

 

 

 

 

 

 

Links: Caracalla (198–217 n.Chr.) - Bronzen As. Rechts: Geta (209 - 211 n.Chr.) - Zilveren Denarius

Nou dit is pas een bloederig verhaal. In 211 n.Chr. erfden twee broers het Romeinse Rijk. De broers heetten Caracalla en Geta en waren nooit close. Ze overwogen zelfs het Rijk te verdelen om hun ruzie te stoppen. Natuurlijk was dat een belachelijk idee en in plaats daarvan vermoordde Caracalla zijn broer Geta op brute wijze tijdens een geheime ontmoeting die door hun moeder was beraamd om de ruzie bij te leggen: Caracalla stuurde een menigte bewakers op Geta af die hem neerstaken. Geta bloedde dood in zijn moeder’s armen. Caracalla liet vervolgens Geta’s naam en imago wissen en vermoordde iedereen die op wat voor manier dan ook verbonden was met hem. Er vielen duizenden slachtoffers. Gelukkig is er nog een aantal munten bewaard gebleven.

4. Elagabalus

Elagabalus (218-222 n.Chr.) - Zilveren Denarius

 

Elagabalus was de eerste echte ‘oosterse’ keizer die Rome had en ook een behoorlijk beruchte keizer. Hij werd op veertienjarige leeftijd gekroond door de oosterse Romeinse legioenen. Vervolgens reisde Elagabalus af naar Rome en begon hij vrijwel direct met het vervangen van de hoofdgod van het pantheon, Jupiter, met zijn eigen god, de zonnegod Elagabalus. Ook dwong hij de senaat en de leiders van Rome om deel te nemen aan rituelen ter ere van zijn God, wiens hogepriester niemand minder was dan hijzelf. Hij trouwde vermoedelijk 5 keer en er gingen geruchten dat hij zich prostitueerde in de tuinen van het paleis. Toen Elagabalus 18 jaar was werd hij door zijn eigen mannen vermoord, in een complot in werking gezet door zijn eigen oma, de vrouw die hem in de eerste plaats aan de macht had gebracht.

5. Philippus I de Arabier

Philippus I de Arabier (244- 249 N.Chr.) - Zilveren Antoninianus

Philippus de Arabier (geboren in Trachonitis, Syria) was niet lang aan de macht, maar tijdens zijn bewind had hij de eer om de duizendste verjaardag van Rome op 21 april 248 n.Chr. te vieren. Tijdens de feestelijkheden die waarschijnlijk niet onder deden voor onze eigen millennium feestjes brak de gekte los in het hele Romeinse Rijk en met name in Rome. Meer dan duizend gladiatoren en honderden exotische dieren (waaronder giraffen, luipaarden, leeuwen, nijlpaarden, olifanten en een neushoorn) werden gedood tijdens officiële spelen. Ter herinnering aan de festiviteiten werden er diverse munten geslagen.

Romeinse munten zijn dus meer dan slechts oude valuta, ze vertellen een verhaal. Bekijk de muntenveilingen op Catawiki om uw eigen stukje geschiedenis in handen te krijgen.

Fan van allerlei soorten munten? Volg dan onze speciale Coins Facebookpagina!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!