Overig

Waarom hakken eigenlijk voor mannen zijn

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hoge hakken zijn niet uitgevonden voor de vrouw. De geschiedenis van de hoge hak gaat duizenden jaren terug, tot het Oude Egypte. Ironisch genoeg waren deze killer heels daar eigenlijk bedoeld voor de man. Verrassend toch? 

Het Oude Egypte

Egyptische muurschilderingen uit 3500 v.Chr. tonen aan dat men in het Oude Egypte ook al hoge hakken droeg. Deze muurschilderingen laten zien dat hakken door zowel nobele heren als door dames werden gedragen. Het plaatste hen als het ware een trede hoger dan de onderklasse. Een ietwat minder charmant doeleind van de gehakte schoen in het Oude Egypte was het gebruik ervan door slagers om zo hun voeten en kleding niet onder het bloed te krijgen. 

Het Oude Rome en Griekenland

In het Oude Griekenland en Rome, werden hakken meestal gedragen door acteurs om het verschil tussen de sociale klassen aan te duiden en om een personage meer aanzien te geven tijdens een toneelstuk. Deze plateau sandalen werden ‘kothorni’ of kothurn genoemd en de hakken werden gemaakt van houten kurk. In het oude Rome werden zulke verhoogde schoenen ook gedragen door meisjes die in de seksindustrie werkten. In die tijd werden hakken voor het eerst geassocieerd met de prostitutie.

Middeleeuws Perzië

Een andere theorie suggereert dat de hoge hakken trend ontstond in het Perzische Rijk,  tijdens de middeleeuwen. Mannen van adel droegen hakken te paard omdat de voeten zo niet uit de stijgbeugels zouden glijden. Deze schoenen werden vaak gemaakt van decadente materialen in felle kleuren en vielen op bij de Europese adel tijdens een bezoek van een Perzische vorst in de 16e eeuw.  

Bata Shoe Museum

Middeleeuwen

In dezelfde periode, of zelfs nog iets eerder, werden hoge plateauschoenen, bekend onder de naam patijnen,  door zowel mannen als vrouwen gebruikt om hun dure schoenen te beschermen tegen de viezigheid op de grond. Chopines, daarentegen, waren de eerste beschreven hoge hakken die alleen voor vrouwen bedoeld waren. Het doel van de chopines was niet veel anders dan dat van de patijnen, maar de plateauzolen waren veel hoger, waardoor vrouwen vaak hulp nodig hadden tijdens het lopen. Het duurde niet lang of de chopines werden een Europese trend en het praktische doel werd vergeten. 

De Renaissance

Tijdens de Europese Renaissance, werden hakken door zowel mannen als vrouwen gedragen om hun hogere sociale status te onderstrepen. Het eerste paar hakken zoals we die vandaag de dag kennen (met een lage zool en een hoge hak), werd gedragen door Catherine de Medici tijdens haar bruiloft met toekomstig koning, de Hertog van Orleans. En de rest is geschiedenis...

De barok 

Koning Lodewijk XIV van Frankrijk was een echte trendsetter en maakte de gehakte schoen alleen beschikbaar voor de adel. In vele van zijn portretten is hij te zien met diverse gehakte schoenen. 

 

Hakken hebben dus eigenlijk altijd al iets te maken gehad met het uiten van privilege, macht en (hoge) sociale klasse, ongeacht de periode of het geslacht. Dus of je nou een man of een vrouw bent, draag je hakken met trots! En vergeet niet om Catawiki’s wekelijkse Fashion veilingen te bekijken, waar je zowel vintage als moderne designer hakken zult vinden.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!