Alle veilingen

Openingstijden klantenservice

Of bel het internationale nummer +31 85 8881 501. Voor het internationale telefoonnummer gelden de tarieven van uw telecom provider.

U vindt een antwoord op veelgestelde vragen op Help

Overig

De verzamelwoede van Nicolas Cage

Acteur Nicolas Cage is bekend van films als ‘Con Air’, ‘Leaving Las Vegas’, ‘The Rock’ en ‘National Treasure’ speelde in totaal wel in vijftig films. Voor ‘Leaving Las Vegas’ (1995) won hij zelfs een Oscar. Wat veel mensen niet weten is dat Cage een fervent verzamelaar is. Zijn interesse is breed, maar comics (strips) vormen zijn grootste obsessie.  Verdrietig was Cage dan ook toen in 2000 drie peperdure comics van hem werden gestolen. In 2010 dook er een gestolen comic op, net te laat want tegen die tijd had de acteur zijn volledige collectie verkocht. Naar verluidt om met de opbrengst een deel van zijn schulden af te lossen. Lees snel welke zeldzame comics Nicolas Cage allemaal in zijn bezit had.

Luke Cage en Superman

De verzamelwoede blijkt al uit zijn acteursnaam. Geboren als Nicolas Kim Coppola besluit hij zijn achternaam te veranderen in Cage. Dit om verwarring met de beroemde regisseur Francis Ford Coppola te voorkomen. Een van zijn favoriete strippersonages is Luke Cage. Luke Cage is een controversiële stripheld, bedacht door schrijver Archie Goodwin en tekenaar John Romita. Hij heeft bovenmenselijke kracht, een onuitputtelijk uithoudingsvermogen én weerstand tegen verwondingen. 

Nicolas is ook nog eens helemaal idolaat van stripsuperheld Superman. Toen filmmaker Kevin Smith in 1996 op het idee kwam de film ‘Superman  Lives’ op te nemen en Cage de rol van Superman mocht spelen, wilde de acteur zich zo goed mogelijk voorbereiden. Hij wist de hand te leggen op de Action Comics #1. Voor stripverzamelaars een groot kleinood omdat de in cape gehulde Superman in deze strip voor het eerst optreedt. ‘Superman Lives’ is overigens nooit van de grond gekomen. Wel bestaan er nog foto’s van Cage in Supermankostuum.

Groot, groter, grootst

Cage ontwikkelde zich daarna tot een ware liefhebber van de comic en ging stug door met verzamelen. Naast de zeldzame Supermanstrip bezat hij onder andere Detective Comic #38 (het hulpje van Batman, Robin, maakt hierin zijn entree) en All Star Comic #3, de eerste strip met een waar superheldenteam. Cage mocht zich uiteindelijk de eigenaar noemen van de duurste stripcollectie ooit, met een geschatte waarde van ettelijke miljoenen dollars. Diefstal en verkoop. In 2000 werden enkele kostbare strips van Cage gestolen waaronder de eerste Superman en Batman. Opvallend genoeg was deze diefstal voor de acteur aanleiding om zijn verzameling helemaal van de hand te doen. Naar eigen zeggen omdat hij ervan overtuigd was dat zijn collectie nog meer dieven zou aantrekken en omdat de stripboekenmarkt op dat moment n gunstig vaarwater verkeerde. Wat het laatste betrof kreeg hij gelijk: de strips leverden hem het recordbedrag van 2.16 miljoen dollar op. Later bleek dat hij het geld vooral nodig had om schulden af te lossen.

Wil je zelf een verzameling beginnen, of jouw bestaande verzameling uitbreiden? Neem dan eens een kijkje op onze wekelijkse stripveiling.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde veilingmeesters worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel