Tips veilingmeesters

Investeren in whisky doe je zo

Whisky heeft een lange en fascinerende geschiedenis. Van de donkere dagen van de ‘Whisky-opstand’ tot het verzamelbare drankje dat het nu is. De oude Kelten noemden het goedje uisge beatha, wat ‘levenswater’ betekent. Maar hoe raakt een drankje dat zo belangrijk werd gevonden, geassocieerd met een opstand? En hoe komt het dat het tegenwoordig zo’n populair verzamelobject is?

Door Anne-Sophie Bigot - Veilingmeester Whisky

Whisky werd voor het eerst in Schotland gebrouwen door Christelijke monniken. Een whisky variant werd in de middeleeuwen gebruikt tijdens religieuze plechtigheden. Zonder druiven en niet genoeg middelen om wijn te maken, gebruikten de Schotten en de Ieren graan om bier te brouwen en whisky te destilleren. Tegen 1494 hadden de Schotten al een reputatie voor hun whisky en werd het drankje steeds populairder.

Moonshine

In 1541, werd whisky voor het eerst verbonden aan een opstand toen de kloosters in Schotland door koning Hendrik VIII werden gesloten en de monniken zelf whisky begonnen te produceren. Een paar honderd jaar later, werd er een belasting ingevoerd om de particuliere productie van alcohol te stoppen maar de Schotten bleven illegaal whisky maken. De rook van het vuur dat nodig was om whisky te maken, verraadde deze illegale praktijken, dus brouwden de rebellen ‘s nachts en kreeg whisky de bijnaam ‘moonshine’.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, bleven de Amerikaanse autoriteiten niet achter en ook zij maakten het moeilijker om de ingrediënten voor whisky te kopen, maar boeren vonden toch mazen in de wet en luidden de grote ‘Whisky-opstand’ in. In 1823 legaliseerde Groot-Brittannië de productie van whisky met een vergunningenstelsel. Hierdoor werden innovatieve manieren om te brouwen en te distilleren aangemoedigd zodat whisky sneller kon worden geproduceerd en van een hogere kwaliteit was.

In 1920, kwam er een alcoholverbod in de Verenigde Staten, waarbij de productie, de transport en de verkoop van alcohol werden verboden. Hoewel het verbod werd opgeheven in 1930, duurde het een tijdje voordat de drankindustrie weer volledig op de rails was, en toen het zover was, waren consumenten meer geïnteresseerd in gedistilleerde dranken dan in de wijn en bier die ze normaal gesproken dronken. In de 20e eeuw werd whisky verbonden aan non-conformistisch gedrag, rock bands en problemen. Veel rock nummers, geïnspireerd door blues thema’s, zingen over whisky avonden en de bijbehorende kater, met rockers zoals AC/DC, Van Halen, The Doors, Lynyrd Skynyrd, Thin Lizzy en ZZ Top die bijdragen hebben geleverd.

Whisky als investering

Het is geen verrassing dat whisky populair is onder investeerders. Vorig jaar, deed zeldzame whisky het beter dan wijn en goud als investering en analisten zeggen dat het alleen nog maar in waarde en populariteit zal stijgen.

Het is belangrijk een langetermijnvisie te hebben voor de whisky. Je kunt ervan uitgaan dat je een fles al gauw 8 tot 10 jaar in bezit zal hebben voordat je hem met winst verkoopt. Wanneer je whisky koopt als investering, zoek dan naar oude whisky’s die niet langer worden geproduceerd, or zijn vervangen door nieuwe versies, of flessen van distillerijen die nu gesloten zijn, zoals Brora of Rosebank.

Kijk ook naar het aantal flessen dat is geproduceerd, hoe minder hoe beter. De duurste fles ooit verkocht op een veiling was de Macallan 6 liter ‘M’ karaf van LaLique die £393.109 opbracht. De prijs weerspiegelde het feit dat er slechts vier van deze karaffen zijn gemaakt. Japanse makers zijn bijzonder populair op dit moment, met distillerijen zoals Venture Whisky die in het oog springen bij investeerders.

Als je een verzameling wilt beginnen, neem dan een kijkje bij onze wekelijkse whisky veilingen voor een goede selectie whisky’s van overal ter wereld. Het is de ideale plek om inspiratie op te doen voor je eigen investering in het 'levenswater'.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!