Overig

Begin jouw steampunk verhaal met het zakhorloge

Steampunk is zowel futuristisch als retro. Als je op zoek bent naar iets onderscheidends en unieks, dan is steampunk iets voor jou. Maar wat is het precies? Het ontstond in de 19e eeuw, in het Victoriaanse Tijdperk, en maakt met een combinatie van romantiek, horror, science fiction, fantasy en avontuur eigenzinnige en onconventionele objecten die functionaliteit en duurzaamheid verkiezen over de nieuwste, hippe objecten. Zakhorloges vormen een van de hoogtepunten uit dit tijdperk en zijn tegenwoordig nog steeds populaire objecten onder steampunk verzamelaars overal ter wereld.

Barry Harleman - veilingmeester Horloges

De complexe details en het historische charme weerspiegelen de steampunk idealen van functionaliteit en creativiteit. Op Catawiki vind je pagina's vol met deze felbegeerde horloges. Maar voordat je jouw steampunk verhaal begint en investeert in de meest zeldzame en begeerde zakhorloges, hebben wij hier een aantal handige tips, feiten en kenmerken om op te letten!

We zetten de tijd even terug

Hoewel ze in 16e-eeuws Europa werden uitgevonden, werd het gebruik van zakhorloges pas echt populair rond de tijd dat steampunk opkwam, aan het einde van de 19e eeuw. De opkomst van de spoorwegen betekende dat het cruciaal was voor spoorweg bewakers om de exacte tijd te weten. Zo belangrijk zelfs, dat Levi Strauss, de betwiste vader van de spijkerbroek, een minizakje bevestigde aan de broekzakken met als doel het zakhorloge te beschermen. Als jij, net als ik, je ooit afvroeg waar dat zakje voor was, dan heb je nu eindelijk je antwoord! 

Krijg waar voor je geld

Als je overweegt om te investeren in je eigen steampunk zakhorloge, dan zijn er een aantal dingen om op te letten. Het horloge staat of valt met de staat van de wijzerplaat, dus let altijd, altijd op oneffenheden en krassen. Kleine krassen, een kapot scharnier of missende schroefjes kunnen makkelijk worden gerepareerd maar duidelijke krassen en missende onderdelen zijn veel moeilijker en duurder om te herstellen. Handige tip: Zorg ervoor dat de tandwielen gemaakt zijn van metaal en niet van plastic, want dit materiaal gaat veel langer mee. Essentiële elementen zoals de bezel, het stukje op de metalen kast dat de kristallen wijzerplaat op zijn plek houdt, moeten ook intact zijn. Er zijn niet één maar twee steampunk stijlen waaruit je kunt kiezen: open-faced of hunter. Hunter stijlen hebben een cirkelvormige metalen kast die het kristal en de wijzerplaat beschermt. Open-faced stijlen aan de andere kant, hebben dit niet. Het hart en de ziel van de steampunk worden verraden door de decoraties aan de buitenkant en de duurzame functionaliteit dus hoe decoratiever hoe meer steampunk een zakhorloge is!

Hoe oud is oud?

Voor serieuze verzamelaars en investeerders, is een zakhorloge pas vintage als het 75 jaar of ouder is. Menigeen is zelfs van mening dat het horloge niet langer mag worden geproduceerd voordat het als vintage mag worden gekenmerkt. Zoals met vele andere vintage objecten, heeft het object een hogere waarde en is het een veel zekerdere langetermijninvestering als alle originele onderdelen nog gaaf zijn. Als u geïnteresseerd bent in een vintage Rolex zakhorloge let er dan op dat het oorspronkelijke kristalglas de voorkant van het horloge beschermt. Saffierkristal werd in de jaren 80 geïntroduceerd en daarom hoort dit materiaal niet thuis op een vintage Rolex.

De beste investering?

Populaire merken zullen altijd duurder zijn, maar zullen ook waardevast blijven of in waarde stijgen. Rolex, Movado, Omega, IWC en Patek Philipe zijn zeer begeerde horlogemakers die uw tijd meer dan waard zijn. Duurder, dat is waar, maar u weet zeker dat u waar voor u geld krijgt. Daarnaast waren deze luxe merken ook al actief tijdens de hoogtijdagen van het steampunk tijdperk, dus als u een fervent steampunk verzamelaar bent, dan kan het geen kwaad om hier eens bij te kijken.

Het zakhorloge is slechts een van de vele verschillende objecten uit het steampunk genre die je op catawiki.nl tegen zult komen. Ontdek het genre en investeer in een aantal fantastische steampunk memorabilia online!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!